top of page

ARTICLES

PATH / YOL, Antalya, Turkey 1955

PATH / YOL, Antalya, Turkey 1955

Suna, İnan & İpek Kıraç

Pera Müzesi Sergi Kataloğu

Kasım 2013

Fotoğrafın sessiz devrimcisi Yıldız Moran’ı Pera Müzesi’nde konuk ederken

 

Pera Müzesi, ülkemizin, şüphesiz, en önemli fotoğrafçılarından biri olan Yıldız Moran’ı, aile koleksiyonunda yer alan yaklaşık 8000 negatif arasından seçilen 84 fotoğraftan oluşan Yıldız Moran: Zamansız Fotoğraflar sergisiyle selamlıyor.

 

Ülkemizin ilk diplomalı kadın fotoğrafçısı olan Moran, 12 yıllık aktif fotoğraf yaşamı boyunca, kendi ölçütlerini ve sınırlarını, yeni arayışlarla, sürekli olarak zorlamış, kendine özgü şiirsel fotoğraf diliyle, özellikle Anadolu’ya ve insana odaklanan fotoğraflarıyla, kısa zamanda ülkemiz fotoğrafçılığının yıldızlarından biri olmuştur.

 

Yıldız Moran’ı ve üslubunu, sanatseverlere daha iyi anlatmayı amaçlayan bu serginin ülkemiz fotoğraf ve sanat çevrelerinde geniş yankı bulacağına ve ilgi uyandıracağına yürekten inanıyoruz.

 

Bu vesileyle, Cumhuriyet dönemi fotoğrafçılığının sessiz devrimcisi Yıldız Moran’ı saygıyla anıyoruz.

 

Ayrıca, serginin hazırlanmasındaki katkılarından ötürü, başta Olgun ve Nazlı Çetinok Arun olmak üzere Yıldız Moran’ın değerli aile üyelerine, sergi küratörü Coşar Kulaksız’a, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Fotoğraf Bölümü öğretim üyeleri Prof. Yusuf Murat Şen’e ve Doç. Ozan Bilgiseren’e ve Pera Müzesi çalışanlarına içten teşekkürlerimizi sunuyoruz.

 

Suna, İnan & İpek Kıraç

Kasım 2013

bottom of page